🚗 LIVRAM ORIUNDE IN TARA, DIRECT LA USA TA. PROFITA DE PRETURI ATRACTIVE COMANDA TELEFONICA 0770661470

Cositul ierbii

Cositul ierbii

Cositul ierbii - o activitate importantă pentru obținerea unui gazon aspectuos și de calitate


 

Cositul este una din cele mai vechi activități din domeniul agricol, al grădinăritului și, în perioade mai moderne, al îngrijirii aspectului vizual al terenurilor plantate cu gazon. 

 

Alături de irigație și fertilizare, cositul este o activitate de bază, cu o importanță crucială pentru păstrarea unui aspect vizual excelent al gazonului. Această operațiune implică tăierea și îndepărtarea unei porțiuni mai mici sau mai mari din corpul plantei aflat la deasupra solului (frunză sau tulpină) într-un mod periodic, la anumite intervale de timp și în anumite anotimpuri. 

 

Plantele din care este compus covorul ierbos, sau gazonul, rezistă foarte bine la acest tratament radical, ba chiar beneficiază din punct de vedere al dezvoltării și creșterii ulterioare. Cheia acestui comportament al vegetației de acest tip rezidă în evoluția, selecția și adaptarea plantelor timp de milioane de ani în care au fost supuse păscutului de către animalele ierbivore.

 

De aceea, cositul ierbii are un rol chiar benefic pentru plante, aducând îmbunătățiri deloc de neglijat asupra densității de creștere, eliminării paraziților vegetali, consumului de apă necesar irigației și rezistenței la factorii de stres din mediul înconjurător. În afară de aceste aspecte care țin de constituția și dezvoltarea plantelor, operațiunea de cosire aduce un plus de valoare modului de prezentare al terenului, fie că este folosit pentru scopuri de recreere, fie că este vorba de un spațiu destinat sportului. 

 

Tunsul ierbii este o știință în sine, iar operațiunile de cosire bine executate, în conformitate cu toate regulile din domeniu, pot face diferența între o pajiște ”de revistă”, cu care te poți mândri și care să încânte ochiul, și una care arată deplorabil, cu iarba rară și goluri de pământ. Acest articol se vrea a fi un mic ghid pentru a te introduce în tainele tunderii ierbii și ale uneltelor de care ai nevoie pentru a deveni un expert în domeniu. 

 

Cuprins

1. Tunderea ierbii - detalii despre modul în care poți avea un teren cu un gazon excelent în cel mai scurt timp

2. Scule pentru tuns iarba - cum să întreții motocositoarele și alte unelte necesare pentru a păstra eficiența cositului

3. Cositul ierbii - avantaje pentru sănătatea și forma fizică    

 

 

1. Tunderea ierbii - detalii despre modul în care poți avea un teren cu un gazon excelent în cel mai scurt timp

 

Odată ce te-ai hotărât să înființezi un teren cu gazon, după pregătirea solului, fertilizare și semănarea semințelor adecvate, trebuie să știi că sarcinile tale nu au luat sfârșit și că abia acum începe partea în care trebuie să acorzi mai multă atenție lucrărilor specifice. 

 

Este bine de reținut, de la bun început, că iarba începe să crească odată ce temperaturile ating o medie de peste 7 grade Celsius. Deci, primăvara, odată ce durata cu lumină a zilei crește constant și clima devine tot mai blândă, este timpul să pregătești deja un plan de tundere a gazonului. Chiar dacă ești o persoană foarte ocupată cu alte activități, nu ar trebui să te sperii de această planificare, deoarece în acest domeniu strategia ”puțin și des” dă cele mai bune roade. Aplicând câteva tehnici inteligente încă de la începuturile perioadei de vegetație, te vei putea bucura în sezonul de vară-toamnă de o pajiște cu o iarbă puternică, deasă și sănătoasă, care va rezista la uzură și intemperii și care va avea un aspect ”ca în filme”.

 

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegi este că tunderea este o acțiune distructivă care reduce cantitatea de țesut viu a plantei. După cum se știe, plantele se hrănesc prin fotosinteză, transformând nutrienții în energie cu ajutorul luminii și căldurii Soarelui. Astfel, reducerea suprafeței frunzelor prin cosit forțează iarba să se adapteze și să producă mai rapid și mai mult țesut vegetal care să-l înlocuiască pe cel îndepărtat.

 

De aceea, este important de reținut că dacă tunzi prea mult din suprafața firelor de iarbă de la primul cosit, plantele ce compun covorul de gazon vor fi forțate să redirecționeze substanțe nutritive valoroase din zona rădăcinilor pentru producerea de noi frunze necesare fotosintezei. 

În plus, planta nu poate rafina și sintetiza suficientă energie și nutrienți pentru creștere dacă suprafața frunzei este prea mică.

 

 

Acest fapt poate duce la pierderea plantației încă de la prima trecere cu motocoasa dacă nu ai reglat în mod corespunzător înălțimea de tăiere. Ca o regulă de bază a acestei activități, nu ar trebui să tai niciodată mai mult de o treime din lungimea firului de iarbă ce poate fi observat la suprafața solului. ”Regula treimii” dictează astfel și frecvența cu care vei tunde iarba, aceasta având, în funcție de specia plantată, perioade și ritmuri diferite de creștere.  

 

Primul tuns al ierbii de pe terenul destinat gazonului ar trebui făcut odată cu încălzirea vremii, primăvara. Modul de tundere ar trebui să respecte un model de du-te-vino cu o trecere cu mașina de tuns într-un sens apoi o a doua trecere în sens contrar pentru a te asigura de uniformitatea operațiunii și că nu au rămas fire răzlețe. Operațiunea trebuie urmată de greblarea atentă, pentru a nu lăsa resturile vegetale tunse să acopere lăstarii tineri și a-i împiedica astfel să se dezvolte. Marginile terenului cu gazon se pot strunji și corecta cu unelte speciale din categoria gradină și fermă, așa cum este cazul unui trimmer de gazon adaptat pentru o astfel de tăiere.

 

Următoarea operațiune pe care trebuie s-o execuți este cea de afânare a terenului cu gazon. Această etapă de îngrijire poate fi executată foarte simplu cu ajutorul unei simple furci pe care o poți înfige în pământ în cadență rară la intervale de circa 10-15 cm. Este recomandat ca operațiunea să se facă mergând cu spatele în timp ce manevrezi unealta. Scopul acestei lucrări este de a asigura aerarea solului și de a crește cantitatea de oxigen și apă ce poate pătrunde în zona rădăcinilor plantei pentru a-i asigura o bună dezvoltare.

 

Atunci când vrei să obții o pajiște bine îngrijită, fără buruieni, ar trebui să fii atent și să plivești păpădia și patlagina (două specii de plante ce se înmulțesc destul de rapid în zonele cu iarbă). Este o muncă ceva mai migăloasă, dar dacă pornești din timp și nu lași timp acestor plante să se dezvolte, vei reuși să ții sub control situația. Un alt ”secret” pe care trebuie să-l deprinzi este ca fiecare operațiune de tundere a ierbii să fie făcută în sens invers celei anterioare, pentru a evita astfel creșterea oblică a firelor de iarbă. 

 

După tunderea inițială, sau dacă există arbori care produc frunze moarte sau resturi vegetale de la înmugurire sau înflorire, se recomandă greblatul frecvent cu o grebla specială de gazon cu arcuri, ai cărei dinți sunt ușori și pot urma eficient denivelările eventuale ale terenului.

 

În ceea ce privește următoarele operațiuni de cosire, odată ce primăvara se instalează și firele de iarbă au dobândit o vigoare și o înălțime acceptabilă, poți lăsa resturile vegetale rezultate în urma cosirii pe teren, deoarece ele vor acționa, după descompunere, ca fertilizator natural. În plus, poți începe să adaugi fertilizatori speciali pentru gazonul pe care l-ai plantat.  Una din cele mai bune soluții în acest sens poate fi fertilizantul obținut din dejecțiile păsărilor de curte. De asemenea, dacă primăvara este secetoasă, este bine să începi irigarea suprafeței gazonului în mod regulat. 

 

Este posibil să apară mici zone în care semințele de gazon plantate anterior să nu fi germinat și iarba să nu apară. Pentru a evita aceste goluri, la câteva zile după fertilizare este indicat să afânezi zonele afectate, să semeni semințe noi și să presari un mic strat de compost. Pentru a opri păsările să vină și să se hrănească cu semințele plantate, este indicat să apelezi la plasele speciale de protecție. De asemenea, aceste zone proaspăt plantate vor fi ferite de raza de acțiune a motocoasei, trimmerului sau mașinii de tuns iarba, până când lungimea firului nu va depăși 4-5 cm în înălțime.

 

Odată gazonul crescut, și cu apropierea sezonului cald, tunderea ierbii ar trebui să se desfășoare ori de câte ori este nevoie și în funcție de aspectul pe care vrei să-l dai pajiștii. De asemenea, nu trebuie uitate micile retușuri ale zonelor neacoperite și operațiunile de afânare, dacă solul este compact sau argilos.

 

În toiul verii, când temperatura este ridicată și clima mai secetoasă, cuțitele mașinii de tuns sau motocositoarei trebuie ridicate ceva mai sus, pentru a lăsa mai mult corp plantelor să facă astfel față mai lesne mediului climatologic al perioadei. De asemenea, irigarea ar trebui să se facă regulat și mai abundent în zonele nou plantate. 

 

 

2. Scule pentru tuns iarba - cum să întreții motocositoarele și alte unelte necesare pentru a păstra eficiența cositului

Achiziția unei motocoase este doar primul pas către asigurarea unei activități eficiente de cosire a ierbii. Utilajele, fie că sunt din categoria mașinilor de tuns electrice, cu motor termic pe benzină sau pe motorină, ori din categoria trimmerelor de mână, au nevoie de o îngrijire periodică constantă pentru a-și păstra calitățile tehnice timp îndelungat.   

 

Mai mult, întreținerea adecvată a mașinii tale de tuns iarba este una din căile de a obține un gazon des, sănătos și aspectuos. Iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le urmezi pentru păstrarea echipamentelor tale în bune condiții de lucru:

 
  • Ascute regulat lamele motocoasei. Chiar dacă este vorba de iarbă, cuțitele care taie firele de iarba se pot toci în timp la utilizări repetate. Ar trebui să apelezi la un profesionist în domeniu măcar o dată pe an la începutul sezonului cald. Lamele tocite pot duce la o tăietură neuniformă ce poate avea drept efect instalarea dăunătorilor și bolilor specifice.

 
  • Îndepărtează pietrele, resturile lemnoase sau ramurile căzute de pe suprafața de teren înainte de a începe să tunzi iarba. Aceste obiecte pot deteriora lamele mașinii de tuns.

 
  • Nu tunde gazonul atunci când acesta este ud, după ploaie sau irigare. Resturile tăiate se pot acumula și înfunda evacuarea mașinii. 

 
  • Ajustarea înălțimii de tăiere a mașinii de tuns se face pe o suprafață dură, plană cu folosirea unei rigle gradate ce va indica distanța dintre sol și lame.

 
  • Nu face plinul cu benzină sau motorină al unei mașini de tuns iarba sau motocoase atunci când este fierbinte, imediat după utilizare.

 
  • Poartă încălțăminte de tipul bocancilor sau pantofilor închizi atunci cand tunzi iarba cu motocoasa și nu papuci sau șlapi, pentru a evita accidentele nedorite.

 

3. Cositul ierbii - avantaje pentru sănătatea și forma fizică

Este posibil să nu crezi asta, dar tunsul ierbii poate fi cu ușurință încadrat în gama de activități fizice sportive. Acest fapt poate fi un motivator excelent, care te va determina să menții un bun nivel de îngrijire al gazonului, știind că odată cu acesta te vei ocupa și de menținerea siluetei.

 

 

Împingerea mașinii de tuns este un bun exercițiu fizic pentru tonifierea aparatului cardiovascular și un mod de antrenament total al întregului corp pentru toate grupele musculare. Numărul de calorii arse și rata de creștere a metabolismului în timpul acestei activități depind, desigur, de greutatea ta corporală dar și de volumul și greutatea utilajului folosit.

 

De exemplu, o persoană cu o greutate corporală de circa 70 kg care împinge o motocoasă cu motor timp de 30 de minute poate arde până la 140 de calorii. Numărul de calorii arse crește proporțional cu greutatea corpului, cineva care cântărește, de exemplu, 90-100 kg, reușind să ardă puțin peste 200 de calorii în același interval de activitate de împins. 

 

Motocoasele de mână au și ele beneficii pentru mișcarea corpului și activarea întregii musculaturi, datorită mișcărilor circulare ce trebuie executate cu menținerea greutății utilajelor, fie doar cu ajutorul brațelor, fie prin intermediul hamurilor speciale. 

 

În concluzie, cositul ierbii este o activitate necesară și utilă dacă se dorește obținerea unei suprafețe de gazon impecabile, însă metoda solicită învățarea anumitor pași, manevre și tipare pentru a evita producerea daunelor vegetației. În plus, este și o bună ocazie de a practica o activitate fizică regulată ce poate înlocui cu succes mersul la sala de fitness, cel puțin în sezonul cu tăieri mai abundente. 

 

Sursa foto: pixabay.com

Suport clienti Suport clienti : L-S 8:30 - 20:30

0770661470 contact@depozitunelte.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!