Irigații prin picurare: cum să faci agricultură ca la carte, instalând un astfel de sistem
Un sistem gravitațional de irigare prin picurare este cea mai bună cale de a obține recoltele dorite, fără a-ți lăsa grădina la cheremul și capriciile naturii. Acesta menține constantă umiditatea solului, printr-un consum de apă redus, dar concentrat și distribuit uniform exact acolo unde este nevoie - la rădăcinile diverselor culturi.
Din fericire, sistemul se montează ușor, fără să fie nevoie de utilaje costisitoare și greu de manevrat sau de echipe de lucru specializate. De fapt, vei putea să-l instalezi chiar tu, într-o singură zi, urmând pașii din acest articol.
Cuprins
-
De ce materiale ai nevoie pentru montarea sistemului de picurare
-
Irigare prin picurare: cum să instalezi sistemul de irigații prin picurare în 5 pași
1. De ce materiale vei avea nevoie pentru a monta sistemul
Nu vei avea nevoie de materiale voluminoase, care să-ți ocupe prea mult spațiu în grădină sau în depozit. Dimpotrivă, va trebui doar să cumperi sau să ai la îndemână următoarele:
-
Un set de accesorii pentru irigații, compus din:
-
Un furtun de picurare cu picuratori deja inserați, pentru a-ți ușura cât mai mult munca.
-
Poți să optezi și pentru un tub de picurare fără astfel de inserții presetate, dacă vrei să-l perforezi în funcție de amplasarea loturilor din propria grădină. În acest caz, va trebui să achiziționezi un clește perforator și picuratorii necesari, separat.
-
O bandă sau o panglică de picurare, care funcționează asemenea unui furtun, dar are pereții mai subțiri și este mai accesibilă ca preț. Dacă un furtun de picurare are o durată de viață de 5 - 10 ani, banda de acest tip va trebui să fie înlocuită după unul sau două sezoane.
-
Un temporizator de udare, dacă vrei să programezi sistemul, astfel încât irigațiile să se facă automat într-un anumit moment al zilei sau la un interval precis de timp.
-
o cheie franceză ( reglabila) ;
-
un cuțit utilitar;
-
acces la un robinet exterior, ca sursă constantă de apă sau o fantanta echipata fie cu o pompa electrica submersibila fie pompa electrica de suprafata .
2. Irigare prin picurare: cum să instalezi sistemul de irigații prin picurare în 5 pași
Montarea unui astfel de sistem nu este deloc complicată, dacă respecți anumiți pași prestabiliți. Iată care sunt aceștia:
-
Măsoară spațiul pe care vrei să-l irigi, ținând cont de suprafața loturilor și de distanța dintre acestea și sursa de apă. Astfel, vei ști ce dimensiune ar trebui să aibă furtunul de picurare, precum și dacă vei avea nevoie de un furtun simplu, suplimentar, prin care să conectezi sistemul de irigare la pompa de apă.
-
Plasează furtunul acolo unde este nevoie, la rădăcina plantelor și în jurul arbuștilor sau pomilor fructiferi, având grijă ca acesta să acopere toată zona care are nevoie de un aport constant de apă. Dacă tubul este prevăzut deja cu perforații, ai grijă ca acestea să fie în dreptul răsadurilor, pentru a nu irosi apa. Dacă ai optat pentru un furtun fără perforații sau vrei să creezi mai multe orificii, folosește un clește perforator, pentru a obține perforații de dimensiunea potrivită. Apoi, montează picuratorii necesari, care să distribuie apa acolo unde este nevoie.
-
Orientează tubul de alimentare în direcția dorită, în funcție de dispunerea grădinii tale. Folosește conectori în formă de T sau L, dar ai grijă ca fiecare secțiune de furtun să se afle la o distanță de 25 - 30 de cm față de celelalte. Astfel, creezi o rețea de tuburi care asigură o umiditate constantă la nivelul solului, prevenind în același timp îmbibarea pământului cu prea multă apă.
-
Fixează și etanșează sistemul. Pentru a evita surprizele neplăcute, fixează furtunul în pământ, de-a lungul culturilor, cu țăruși dispuși cel puțin la fiecare jumătate de metru. Poți folosi frunze sau resturi vegetale pentru a masca rețeaua de tuburi creată, însă verifică să nu astupi picuratorii cu pământ. La final, etanșează furtunul cu o clemă sau un dop de capăt, pentru a evita pierderile de apă.
-
Verifică încă o dată sistemul, ca furtunul să fie bine așezat de-a lungul tuturor răsadurilor. Pornește robinetul și urmărește picuratorii, pentru a te asigura de faptul că aceștia permit trecerea constantă a apei la rădăcina plantelor. Lasă-l să curgă câteva minute, înainte de a-ți împacheta uneltele și fă modificările de rigoare, acolo unde este cazul.
Dacă totul funcționează în mod optim, nu mai rămâne decât să te bucuri de grădina ta. Cu un minimum de efort și indiferent de umiditatea aerului, vei obține culturi mai frumoase și mai roditoare decât până acum, datorită sistemului de irigare prin picurare.
Sursă foto: Shutterstock.com.